Behandeling bij baby’s

Klachten en symptomen

Ook al kan een baby het niet vertellen, vast staat dat geboren worden voor elke baby traumatisch is. Veel klachten bij baby’s – zoals krampjes, overmatig huilen en reflux (opgeven) – ontstaan tijdens de bevalling. Andere klachten vinden hun herkomst al tijdens de zwangerschap. Gelukkig zijn de meeste klachten met shiatsu/viscerale therapie goed te behandelen.

Omdat baby’s nog niet kunnen vertellen wat er aan scheelt, kunnen de volgende symptomen een indicatie zijn van klachten die zijn ontstaan tijdens de bevalling:

 • een gestoord slaapritme vertonen;
 • slikklachten en makkelijk overgeven;
 • heftig protest bij aan- en uitkleden;
 • een schijnbare allergie voor koemelk;
 • lichamelijke onrust of juist erg weinig beweging;
 • veel huilen en ontroostbaar zijn;
 • een sterke neiging tot overstrekken;
 • de armen en benen bewegen asymmetrisch;
 • de schedel en het gezicht lijkt scheef te groeien;
 • het hoofdje staat scheef en/of is naar een kant gedraaid;
 • een slechte hoofdbalans en later een slechte zitbalans;
 • het ruggetje is scheef (scoliose);
 • het kind slaat het kruipen over, gaat heel vroeg staan, maar pas laat lopen.

Mogelijke oorzaken

Klachten bij baby’s kunnen meerdere oorzaken hebben. Ze kunnen zijn ontstaan na een val van de commode, na een val van de zwangere moeder of tijdens een zware bevalling. Ik ga  met een onderzoek beoordelen wat de lichamelijke oorzaak is van de klachten.

Behandeling & consult

De behandeling van baby’s is relatief eenvoudig. Meer dan bij oudere kinderen en volwassenen zijn bij baby’s blokkades heel goed op te sporen en te verhelpen. De zuigeling ondergaat de behandeling meestal heel gelaten en huilt doorgaans alleen als ik een pijnlijke blokkade heb opgespoord. Zodra ik deze met zachte technieken met mijn handen heb weggenomen, zal de baby de pijn onmiddellijk vergeten zijn.

Wanneer een consult?

Een baby is nooit te jong om behandeld te worden. U doet er verstandig aan een afspraak te maken zodra u de klachten/symptomen hebt gesignaleerd. Vroegtijdige behandeling kan u namelijk veel ellende besparen. Huilt de baby veel of lukt borstvoeding niet? Het is goed mogelijk dat de oorzaak daarvan is ontstaan tijdens de bevalling of zwangerschap.

Behandeling

De baby wordt altijd volledig onderzocht en behandeld. Het is belangrijk om de baby weer in balans te krijgen. Daarvoor worden de schedelnaden, de wervels van de nek, de ribben, het middenrif en het bekken bekeken. Met gerichte, subtiele handgrepen worden de beperkingen vrijgemaakt, zodat het lichaam weer in balans kan komen.

Duidelijk verschil

Meestal is al na één behandeling duidelijk verschil merkbaar. Mocht de behandeling geen directe verbetering van de klachten opleveren, schaden doet het zeker niet: de klachten kunnen er niet door verergeren. Daarnaast geef ik desgewenst advies over houding, beweging en voeding. Wanneer ik geen verandering waarneem,  zal ik u dat direct vertellen en eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een kinderarts.

Vrijblijvend contact

Hebt u twijfels over de aard van de klachten van uw baby, of vragen over de behandelmethode? U kunt altijd vrijblijvend contact  opnemen.

 

Zwangerschap & bevalling

Tijdens de zwangerschap is shiatsu een heerlijke vorm om te ontspannen, om verbinding te voelen met je baby en om de continue veranderingen in je lichaam te blijven volgen en balans te vinden. Meestal verlopen zwangerschappen zonder problemen maar er zijn verschillende klachten die tijdens de zwangerschap voor kunnen komen, die veelal met shiatsu te verhelpen zijn. Denk aan misselijkheid, nek-, rug-, en bekkenklachten, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vermoeidheid, , bandenpijn, bekkenbodemklachten, spataderen, vocht vasthouden en spierkrampen.

Als voorbereiding op de bevalling is Shiatsu heel geschikt: door de regelmatige ontspanning tijdens de behandelingen helpt dit ook om tijdens de bevalling goed te kunnen ontspannen.
De laatste weken voor de bevalling bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Shiatsu ondersteunt dat proces en helpt het lichaam zich voor te bereiden op wat er komen gaat. Als het lichaam en de baby er klaar voor zijn kan shiatsu ook de bevalling op gang helpen. Daarnaast kan ik je laten zien welke drukpunten fijn zijn om te gebruiken tijdens de bevalling.

Direct na de bevalling ondergaat het lichaam opnieuw heel veel veranderingen: van een baby in de buik gaat het lichaam over op voeding en zorg voor de baby buiten de buik. Ook mentaal is de verandering groot voor moeder en kind. Ter ondersteuning van het herstel na de bevalling en tijdens het ontzwangeren is Shiatsu heel fijn. Dit kan ook bij je thuis, al enkele dagen na de bevalling.

Bij de geboorte van de baby zijn de meridianen nog in ontwikkeling, maar het kind hééft al wel meridianen: bij de conceptie ontstaan de eerste meridianen die ten grondslag liggen aan de ‘gewone’ meridianen. Om de ontwikkeling van de baby te ondersteunen en verschillende mogelijke klachten te verlichten bij de baby (krampen, pijn, onrust, huiduitslag) kan ook de baby behandeld worden. Moeder en baby vormen zeker in het begin een eenheid en kunnen ook samen behandeld worden. Volgens het Japanse motto “wil je het kind sterk maken, moet je eerst de moeder sterk maken”: de verbinding tussen die twee is zo evident dat ze ook in de shiatsubehandeling niet los van elkaar gezien kunnen worden.

 

 

Meer info of een afpsraak maken?

Neem vrijblijvend contact op